Terkelice 'Pálava' 50% PALÍRNA KUŽELOV 500 ml
VIIINO • Česká republika • Morava • Kuželov • PALÍRNA KUŽELOV
- Popis
- Parametry
Terkelice 'Pálava' 50% PALÍRNA KUŽELOV 500 ml
Terkelice 'Pálava' je ušlechtilý ovocný destilát, který vyniká bohatým buketem, jemnou strukturou a dlouhou perzistencí, vyrobený z matolin odrůdy Pálava, s původem hroznů ve viniční trati Petra Mikulici na Velkopavlovicku.
Terkelice je, ve vinařské oblasti Morava a Slovenském vinohradnickém regionu, historický název pro destilát ze zkvašených matolin z hroznů révy vinné. Původ názvu pochází z maďarské törkölypálinka. Matoliny jsou výlisky po získání moštu ze rmutu – pevné zbytkové produkty po vylisování hroznů – slupky, semínka, třapiny. Matolinová pálenka se označuje jako matolinovice, mlátovice, terkelice, oblastně vínovice, na Slovensku terkelica, na území Maďarska törkölypálinka, italská se označuje jako grappa.
Doporučujeme: Námi doporučovaná teplota podávání a skladování je od 10–18 °C. Není nejmenší důvod naše destiláty chladit anebo dokonce vymražovat!
Složení: matolinový destilát
Slivovice patří k folklóru Horňácka stejně jako hudba a zpěv. V podhůří Bílých Karpat, plném kamenité půdy, se švestkám dařilo a naši předci vždy těžili z darů těchto stromů. Tradice pálení zde má hluboké kořeny, je generačně předávána z otce na syna a my těžíme z bohatých zkušeností a zvyklostí.
V roce 2014 jsme otevřeli pod krásným Větrným mlýnem v Kuželově restauraci a penzion vybudovaný v tradiční architektuře Horňácka. S přílivem hostů z různých koutů nejenom naší země jsme se začali potýkat s problémem, že jim nemůžeme nabídnout typický a vyhlášený lokální produkt našeho kraje, pýchu každého hospodáře – vlastní ovocný destilát. Jedinou legislativní cestou bylo založit vlastní ovocný lihovar. V roce 2017 se nám naskytla možnost koupit v Kuželově, skoro již zapomenutou, dvanáct let chátrající budovu pálenice po vyhlášené rodině palírníků Ševečků. Po kompletní rekonstrukci budovy a modernizaci palírny v roce 2018 se na krásné původní měděné palírně, jejíž počátky sahají do roku 1929, začalo opět pálit.
Ovoce pochází převážně z vlastních sadů a sadů místních pěstitelů v CHKO Bílé Karpaty a Moravském Slovácku. Pálenky jsou z tradičních odrůd tohoto kraje pro zachování té správné chuti a vůně. Ovoce sbíráme ručně a kvas necháváme dostatečně prokvasit a dozrát do správného času. Ani s výrobou nespěcháme. Postupným, několikanásobným přepalováním v měděných kotlích se zásadou "pomalu s pokorou a láskou" tvoříme to, co nás baví a co nás naučili naši otcové a dědové. Vše je naše ruční výroba od sběru ovoce až po nalepení etikety.
Destilát | Terkelice • Matolinovice |
---|---|
Země původu | Česká republika |
Oblast / Podoblast | Morava |
Obec | Kuželov |
Alkohol | 50 % |
Objem / Hmotnost | 0,5 l |