Oranžové
Oranžové víno, skin-contact white, orange wine, amber wine. Podstatou výroby oranžových vín je dlouhodobý kontakt (macerace) moštu "bílých odrůd" se slupkami, třapinami a pecičkami na kvasničních kalech s přispěním malé mikrooxidace. Pro víno jsou důležité absolutně zdravé a kvalitní hrozny bez ošetření běžnými postřiky, snaha o maximálně ekologický způsob jejich pěstování – je třeba si uvědomit dlouhý kontakt se slupkami, třapinami. Oranžová vína vznikají spontánním alkoholovým kvašením rmutu, kde proběhne i spontánní jablečno-mléčné kvašení (malolaktická fermentace), díky činnosti mléčných bakterií – dochází k přeměně kyseliny jablečné na kyselinu mléčnou a CO2 a tím ke snížení kyselosti vína. "Pravá oranžová vína" jsou přírodní, bohatá na fenolické látky a s prakticky nulovým zbytkovým cukrem – vína se buď nesíří nebo jen minimálně těsně před lahvováním, nijak nestabilizují, nečiří ani nefiltrují a i přesto si zachovávají dlouhou životnost. Barva vína je intenzivně žlutá, tmavě slámová, medová, jantarová, ryšavá, s čajovými až měděnými odstíny. Aroma kandovaného a sušeného ovoce (broskev, mango, maracuja, pomeranč, meruňka), sušených květin a oříšků, s bylinnými, kořenitými a zemitými tóny. V chuti extraktivní, strukturovaná, vrstevnatá, vyznačují se vysokým obsahem fenolických látek, především tříslovin a flavonoidů, dlouhá. Sklenice volte středně velké až větší, široké, otevřenější – typ Burgundy. Teplota podávání někde mezi 12–16 °C. Při párování s jídlem se, díky robustnímu a rustikálnímu charakteru oranžových vín, nemusíte bát kombinací s kuchyní výraznějších a pikantních chutí, "utáhnou to".
Wine Folly Everything You Want to Know About Orange Wine • Orange Wine