Franciacorta
Lombardie je se svými šumivými víny kvašenými Metodo classico taková "italská Champagne". Franciacorta získala apelační označení DOC v roce 1967, prestižní označení DOCG pak v roce 1995.
FRANCIACORTA
perioda zrání na kalech
Franciacorta nejméně 18 měsíců
Franciacorta Rosé, Franciacorta Satèn nejméně 24 měsíců
Franciacorta millesimato, Franciacorta Rosé millesimato, Satèn millesimato nejméně 30 měsíců
Franciacorta riserva, Franciacorta Rosé riserva, Franciacorta Satèn riserva nejméně 60 měsíců
Franciacorta
Chardonnay a/nebo Pinot Noir, použití Pinot blanc je povoleno do maximálně 50 %, Erbamat je povolen do maximálně 10 %.* Sekundární fermentace v láhvi s nejméně 18 měsíci zrání na kalech. Tlak v láhvi mezi 5 a 6 atmosférami. Povolená dozáž – Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec or Dry, Demi-Sec.
Franciacorta Satèn
Chardonnay (převládající) a Pinot Bianco až do výše 50 %. Jemnost chuti je výsledkem pečlivého výběru základních vín a nízkého tlaku v láhvi pod 5 atmosfér. Vyrábí se výhradně jako typ Brut.
Franciacorta Rosé
Pinot nero (minimálně 35 %), Chardonnay, Pinot Bianco (maximálně 50 %), Erbamat (maximálně 10 %). Hrozny Pinot nero kvasí v kontaktu se slupkami po dobu nezbytnou k tomu, aby víno získalo požadovaný odstín. Vyrábí se ze základního vína Pinot nero, vinifikovaného jako čisté růžové (100%), nebo se kupážuje se základními víny Chardonnay a/nebo Pinot bianco. Povolená dozáž – Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec or Dry, Demi-Sec.
Franciacorta, Franciacorta Satèn a Franciacorta Rosé mohou získat více osobitosti, komplexnosti a sofistikovanosti s delší dobou zrání a stárnutí, jako je tomu v případě Franciacorta Millesimato a Franciacorta Riserva.
Franciacorta Millesimato
Termín “millesimo” označuje, že veškeré víno pochází z jednoho ročníku (minimálně 85 %). Víno se produkuje pouze v ročnících mimořádné kvality. Pro vína je typické delší zrání na kvasničních kalech, vína mohou být uvedena do prodeje nejdříve 37 měsíců od sklizně. Povolená dozáž – Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry, s výjimkou Satèn Millesimato – pouze typ Brut.
Franciacorta Riserva
Franciacorta Riserva jsou ročníková vína se zvláštní kvalitativní dokonalostí, která musí zůstat zrát na kalech po mnoho let, aby maximálně vyjádřily své čichové a chuťové vlastnosti. Nařízení vyžaduje minimálně 5 let, proto je Franciacorta Riserva uvolněna do prodeje nejdříve po 67 měsících (pět a půl roku) od sklizně. Povolená dozáž – Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry, s výjimkou Satèn Riserva – pouze typ Brut.
Dozáže
Pro různé typy Franciacorty jsou charakteristické různé dávky dozážního/expedičního likéru přidávané po degorzáži (dégorgement/degoržování/odstřelení kalů z lahve, které navazuje na remuage/remuáž/setřásání kalů vzniklých během sekundární fermentace), což jim dává jejich vlastní originalitu a osobitost.
Pas dosé Non-dosed, Brut Nature, bez dozáže – do 3 g/l, přirozený zbytkový cukr ve víně
Extra Brut – do 6 g/l – velmi suché
Brut – méně než 12 g/l – suché, ale o něco měkčí než Extra Brut, je to určitě nejuniverzálnější typ Franciacorty
Extra Dry – 12–17 g/l – měkké, s mírně vyšší dozáží než klasický Brut, je vhodné pro širokou škálu jídel
Sec nebo Dry – 17–32 g/l – méně suché a mírně sladké
Demi-Sec – 33–50 g/l – sladká chuť díky poměrně vysoké dozáži, hodí se k dezertům
* Šestá změna výrobních pravidel přibližuje Franciacortu k důležitému milníku a otevírá novou a fascinující perspektivu; konečně nadešel čas přidat do ampelografické základny novou odrůdu. Jmenuje se Erbamat, starodávná odrůda bílých hroznů původem z provincie Brescia, na kterou se dlouho zapomínalo, ale je známá již od 15. století. Erbamat se vyznačuje pozdním zráním, vhodné zralosti dosáhne více než měsíc po Chardonnay a Pinotech, a výraznou kyselostí. Tato odrůda umožňuje dodat základním vínům svěžest a díky své aromatické neutralitě nenarušuje senzorický profil Franciacorty známý širší veřejnosti. V současné době je pro základní víno Franciacorty Erbamat povolen v maximálním podílu 10 %, pro všechny typy krom Satèn, aby bylo možné postupně otestovat jeho potenciál a vyhodnotit vhodnost pro případné další navyšování jeho podílu v základním víně v budoucnosti.
Official Franciacorta
Wine Folly Franciacorta