Likérové
Likérová, fortifikovaná, dolihovaná, dezertní, aromatizovaná vína (Sherry, Portské, Malaga, Madeira, Marsala, Vermut). Fortifikovaná vína jsou doslova vína posilněná vybraným vinným destilátem, neutrálním alkoholem, koncentrovaným vinným moštem, aromatickou směsí bylin či koření. Podle způsobu výroby se dělí na vína likérová a aromatizovaná.
Likérové víno může obsahovat pouze vinný destilát, zahuštěný vinný mošt nebo víno. Skutečný obsah alkoholu se pohybuje v rozmezí 15 až 22 % obj. Likérové víno, sladké alkoholické víno, je vhodné použít jako digestiv, k dezertům na konci stolování.
Na výrobu aromatizovaného vína lze použít jakýkoliv destilát, cukr, přírodní aromatizující přísady, karamel na dobarvení, ale třeba i vodu. Podíl základního vína či vinného moštu před dolihováním a aromatizací musí být nejméně 75 %.
Wine Folly 5 Main Types of Dessert Wine