Ryzlink vlašský Sur lie POD SLUNNÝM VRCHEM 2023 pozdní sběr BALÁŽ suché š. 112-23
VIIINO • Česká republika • MORAVA • Mikulovská • Dolní Dunajovice "Pod Slunným vrchem" • Ryzlink vlašský • bílé • BALÁŽ •
PWT 2024 Prague Premium Gold 91 b.
- Popis
- Parametry
Ryzlink vlašský 100%
bezcukerný extrakt 19,2 g/l
11měsíční zrání v dubovém sudu
Prague Wine Trophy 2024 Prague Premium Gold 91 b.
Ryzlink vlašský, který byl 11 měsíců zachumlaný v "kvasnicových" peřinkách. O co, že se jedná? Sur lie (čti sür ly) je technologie zrání vína na jemných kalech. Víno je po určitou dobu ponecháno na kvasnicích (neboli na kalech). Poté, co kvasinky přemění cukr na alkohol, rozkládají se a klesají ke dnu. Víno se nejprve stáčí z hrubých kalů, jemné zůstanou a víno zraje dále na nich a pravidelně se promíchává. Výsledné víno se stává aromatičtější, plnější, komplexnější. Magie spočívá v tom, jak často míchat. Mně se s tímto pojmem vždycky moc líbilo slovní spojení, "spát v peřinách", kdy to vystihuje situaci, že při této metodě víno leží na pomyslných kvasnicových "peřinách". Víno zrálo v dubovém sudu necelých 11 měsíců a v ideální kondici Vám ho představujeme. Další zrání v lahvi mu určitě neuškodí, určitě budete příjemně překvapeni, jak krásně umí tohle víno zestárnout.
Na nose se otevírá elegantní a vyzrálou ovocnou aromatikou s tóny jádrového, citrusového a tropického ovoce, v závěru pak s lehkým kořenitým a minerálním nádechem. Na patře je suché, s krémově uhlazeným projevem, lehkou limetkovou kyselinou, vyzrálým ovocným projevem a dlouhotrvající dochutí s dotekem osvěžující minerality, restovaných lískových oříšků a opečeného toustového chleba. K běžnému pití a degustaci, k bílým drůbežím masům a kvalitním těstovinám.
Druh vína | tiché |
---|---|
Barva | bílé |
Obsah cukru | suché |
Odrůda | Ryzlink vlašský |
Ročník | 2023 |
Země původu | Česká republika |
Vinařství | Baláž |
Oblast / Podoblast | Morava • Mikulovská |
Obec | Dolní Dunajovice |
Viniční trať | Pod Slunným vrchem |
Školení | velký dřevěný sud |
Jakost | pozdní sběr |
Alkohol | 13 % |
Zbytkový cukr | 3,3 g/l |
Kyseliny | 5,8 g/l |
Objem / Hmotnost | 0,75 l |
Kategorie dle definice OIV / cukr | do 4 g/l |