Ryzlink vlašský 2022 pozdní sběr BALÁŽ "Pod Slunným vrchem" suché š. 25-22
VIIINO • Česká republika • MORAVA • Mikulovská • Dolní Dunajovice "Pod Slunným vrchem" • Ryzlink vlašský • bílé • BALÁŽ •
PWT 2023 Prague Premium Gold 91 b.
- Popis
- Parametry
Ryzlink vlašský 100%
rok výsadby 2008, hlinité spraše a předkvarterní štěrky nekarbonátové
sběr 8. 10. 2022, cukernatost 21,2 °NM
lahvováno 9. 5. 2023
bezcukerný extrakt 19,7 g/l
Prague Wine Trophy 2023 Prague Premium Gold 91 b.
Odrůda našemu kraji zaslíbená, která zde má podmínky dávat dokonalá vína. Vlašák z viniční trati Pod Slunným vrchem přímo z Dolních Dunajovic. Skrytý poklad, tak bychom neváhali označit vlašáky z Dunajovských kopců. I to je důvod, proč nás právě tato odrůda spojuje s vinaři v okolí a jsme členy otevřeného spolku Dunajovské kopce – spolku vinařů z Dolních Dunajovic a Březí. Na štěrcích a hlinitých spraších Pod Slunným vrchem má Ryzlink vlašský ideální podmínky, 15letá výsadba poskytuje kvalitní surovinu a my vám tak nabízíme krásný Ryzlink vlašský, víno, které je u nás doma.
Citrónově žlutá barva. Nos vína je čistý a přímý, výrazná odrůdově typická aromatika s projevem vyzrálého peckového a citrusového ovoce, v závěru nádech sušeného tropického ovoce, pražených lískových ořechů a osvěžující minerality. Na patře suché a přímočaré, křupavá a šťavnatá citrusová kyselina, vyzrálý ovocný projev, dlouhotrvající ovocně-minerální dochuť. Výrazný Ryzlink vlašský s typickým odrůdovým projevem, expresivní aromatikou a dlouhotrvající dochutí. K běžnému pití a degustaci, k bílým i růžovým masům, kvalitním těstovinám a tvrdým i měkkým zrajícím sýrům.
Druh vína | tiché |
---|---|
Barva | bílé |
Obsah cukru | suché |
Odrůda | Ryzlink vlašský |
Ročník | 2022 |
Země původu | Česká republika |
Vinařství | Baláž |
Oblast / Podoblast | Morava • Mikulovská |
Obec | Dolní Dunajovice |
Viniční trať | Pod Slunným vrchem |
Školení | nerez |
Jakost | pozdní sběr |
Alkohol | 13 % |
Zbytkový cukr | 1,6 g/l |
Kyseliny | 7,2 g/l |
Objem / Hmotnost | 0,75 l |
Kategorie dle definice OIV / cukr | do 4 g/l |