Ryzlink rýnský STARÉ 2019 "Traditional line" pozdní sběr MIKROSVÍN suché š. 930
VIIINO • Česká republika • MORAVA • Mikulovská • Dobré Pole "Staré" • Ryzlink rýnský • bílé • MIKROSVÍN •
ZM NSV Mikulovské podoblasti 2022 86 b. • Vinař roku ČR 2022 88 b. – finále 90,9 b. • ZM Salon vín ČR 2022 • PWT 2021 Prague Premium Gold 93 b. • ZM Festwine 2021 86,67 b.
- Popis
- Parametry
Ryzlink rýnský 100%, 18letá vinice
datum sklizně 11. 10.
cukernatost při sběru 22,0 °NM
bezcukerný extrakt 25,7 g/l
vyzrálé hrozny s mírným podílem botrytidy, fermentace v nerezu
zrání část v nerezu na jemných kvasnicích do května, z části v novém velkém francouzském dubovém sudu 1500 l, kde zrálo na hrubých kvasnicích do února a poté na jemných kvasnicích až do kupáže, která proběhla v říjnu
ZM Národní soutěž vín Mikulovské vinařské podoblasti 2022 86 b.
Vinař roku ČR 2022 88 b. – finále 90,9 b.
ZM Salon vín ČR 2022
Prague Wine Trophy 2021 Prague Premium Gold 93 b.
ZM Festwine 2021 86,67 b.
Víno vzniklo zráním v nerezovém tanku a velkém dřevěném sudu. Barva je citronová. Ve vůni ovocně-kořenité, s tóny meruněk, broskví a rakytníkové šťávy. Postupně se otevírá i do vůně lipového květu. V chuti šťavnaté, s pevnou kyselinou a s projevem mandarinek a grapefruitu. V závěru kořenité, s lehce slanou dochutí.
Vinice se nachází ve spodní a střední partii Dunajovických kopců, exponovaná směrem k západu. Půda je tvořena vrstvou pelické černozemě se sprašovitým podložím, v nižší části kopce i s písčitým. Poloha je velmi teplá a záhřevná. To v kombinaci s vysokým obsahem vápna dává vínům nezaměnitelnou minerální chuť, délku, zajímavé aroma a strukturu.
Druh vína | tiché |
---|---|
Barva | bílé |
Obsah cukru | suché |
Odrůda | Ryzlink rýnský • Riesling |
Ročník | 2019 |
Země původu | Česká republika |
Vinařství | Mikrosvín |
Oblast / Podoblast | Morava • Mikulovská |
Obec | Dobré Pole |
Viniční trať | Staré |
Školení | nerez • velký dřevěný sud |
Jakost | pozdní sběr |
Alkohol | 13 % |
Zbytkový cukr | 5,6 g/l |
Kyseliny | 6,8 g/l |
Objem / Hmotnost | 0,75 l |
Kategorie dle definice OIV / cukr | 4,1–12 g/l |