BADIA A PASSIGNANO Chianti Classico DOCG Gran Selezione 2017 ANTINORI
VIIINO • Itálie • Toscana • Sangiovese • červené • ANTINORI •
RP 93 • JS 95 • AG 93 • F 94 • WE 92
- Popis
- Parametry
Sangiovese 100%
většina vína zraje v maďarských a francouzských barikových sudech, menší část v sudech o objemu 500–700 litrů po dobu asi 18 měsíců, poté následuje 12měsíční zrání v lahvi
Gran Selezione je kvalitativním vrcholem pyramidy Chianti Classico, který byl představen až v roce 2013 a je nadřazen vínům Riserva – surovina pouze z vlastních vinic, zrání musí být minimálně 30 měsíců, z toho v lahvi minimálně 3 měsíce
Robert Parker Wine Advocate 93 b.
James Suckling 95 b.
Antonio Galloni / Vinous 93 b.
Falstaff 94 b.
Wine Enthusiast 92 b.
Sangiovese ve své nejčistší podobě, s kyticí plnou charakteru, která kombinuje tóny třešní, švestek, malin, lékořice a sladkého tabáku s elegantními květinovými tóny (fialky, levandule) a na pozadí i zemitými tóny (vlhká zemina, houby). Na patře má krásnou strukturu a dokonalou rovnováhu mezi alkoholem a kyselostí. Plné tělo, jemné taniny, delikátnost, délka.
Badia a Passignano (badia – opatství, klášter) se nachází nad městem Sambuca Val di Pesa, pouhé 3 km jižně od Tenuta Tignanello. Tento statek se rozkládá na ploše 223 hektarů, z nichž 65 hektarů je osázeno vinnou révou. Vinice rostou na vápenitých půdách v nadmořské výšce mezi 250 m až 300 m n. m. v jednom z nejpřirozenějších a nejkrásnějších prostředí regionu Chianti Classico. Historický význam panství v regionu Chianti je dobře zdokumentován ve stovkách svazků, které jsou uloženy ve florentském Státním archivu a obsahují popisy a podrobnosti o vinicích Sangiovese a místních plodinách v průběhu staletí.
Druh vína | tiché |
---|---|
Barva | červené |
Obsah cukru | suché |
Odrůda | Sangiovese |
Ročník | 2017 |
Země původu | Itálie |
Vinařství | Antinori |
Oblast / Podoblast | Toscana |
Školení | barrique |
Alkohol | 14 % |
Objem / Hmotnost | 0,75 l |
Kategorie dle definice OIV / cukr | do 4 g/l |